2024
Visst kan det vara intressant att få klarhet i hur saker och ting startade historiskt?
Bo Träff, som på den tiden var ljud/teatertekniker, började att berätta för oss hur det hela började med teaterproduktion på Sveriges Radio i Norrköping.Sveriges Radio var inhyst i Folkets Hus på översta våningen i Norrköping. Chef vid den här tiden var Lennart Dansk och sedermera blev det Bertil Norlander.
Det började med att radioproducent och skådespelare Rolf Bergström flyttade från Stockholm 1965 till Korkek. (Samma år som Kolmårdens Djurpark öppnade)
Rolf gjorde barnprogram och hade gjort Snurran som sändes från Karlaplansstudion i Stockholm. Tanken var att satsa på teater, så man sökte ljudtekniker i Stockholm och det blev "träff" på Bo Träff som flyttade till Norrköping 1966 och började arbeta med Rolf som gjorde barn och ungdomsteater. Dom började nyttja skådespelare och musiker på teatern i Norrköping.Sven Trolldal började 1972/73 med teaterproduktion i Norrköping som producent. I början bistod Stockholm med inspicienter (som tillverkade ljudeffekter). Dom kom då till Norrköping och hade uppgiften att "gräva" i ljudeffektarkiv för ljud som behöves till produktioner. Tex regn, åska, bilar, och människor. Mycket av ljudeffekterna kunde också göras på plats.När sedan ett erbjudande kom från Norrköpings kommun om att bygga ett radio- och tv-hus som Sveriges Radio skulle blir hyresgäst av blev det tillfälle att också försöka bygga en "riktig" teaterstudio som innehöll olika golv ( trä och marmor ) och s.k. effektlådor som var nedsänkta i golvet (dolda med lock). Dom innehöll sand och grus och gamla band som lät som gräs. Det blev en ganska stor studio som hade gott om studioyta för att kunna inredas med olika spelytor och rum.Man gjorde även teaterproduktioner utomhus så nära den autentiska miljön som möjligt. Det kunde dock vara svårt med störande ljud, där tex en scen krävde tystnad. Lättast var att göra produktionen inomhus i radio- och tv-huset då även väder och vind kunde vara störande.Teaterstudion fanns i det gemensamma radio- och tv-huset. I början av inflyttningen hade inte TV-produktionerna kommit igång men i takt med att produktionerna växte i huset, mest på tv-sidan, kom det mer störningar in i ljudbilden. Det kunde tex vara en rymdscen där man kunde höra steg. Det blev då mer och mer tydligt att bygget för en bra isolerad studio (speciellt teater) inte var den bästa. Man gjorde många försök att eliminera störningarna med tex byggåtgärder som det gick så där med, man hade t.o.m. träskoförbud i anslutning till studiolokalerna. Varningslampor tändes i nästan hela huset vid tagningarna. Det kunde var prövande i dom skapande stunderna när den perfekta tagningen inte gick att använda pga störande ljud "utifrån".
Teaterproduktioner blev det trots allt och många!Krister Hagsten tog över som teatertekniker när Bosse Träff gick till LRAB 1977.
Krister berättar om de många produktioner som det blev genom åren.
Radiopjäser:Namn på några regissörer:
- Simmarflickan
- Jag älskar dig när du äter äpple
- Tjuvlarmet
- Andréexpeditionen
- Dött spår
- Mirja
- Don Quijote
- Han hade hatt och paraply
- Sommarlovsföljetongen
- Sven Trolldal
- Carl-Olof Lång
- Hans Ernback
- Gun Jönsson
- Mats Huddén
- Lars Broling
- Göran Sarring
- Torsten Sjöholm
Ett urval av skådespelare från Stadsteatern Norrköping-Linköping :
- Bertil Norström
- Margreth Weivers
- Lennart Tollén
- Olle Johansson
- Kerstin Nilsson
- Ragnar Thell
- Leif Magnusson
- Ingela Sahlin
- Roland Wilen
- Walter Turden
- Guy de la Berg
- Liselott Lindeborg
- Birgitta Kjörck
- Willy Boholm
För den som vill läsa mer om Teatern:
Sven Trolldal ger här sin bild av Östgötateatern och dess fem decennier 1947-1997
https://ostgotateatern.wordpress.com/2010/09/14/ostgotateaterns-fem-forsta-decennier/Här hittar du några fler bilder från mötet
Vi är 16 medlemmar som besöker den historiska marken Bråvalla som är näset mellan sjön Glan och Bråviken i Bråbo härad, Östergötland (Norrköpings kommun). I norr begränsas Bråvalla mycket skarpt av Kvillingeförkastningen. Vår guide Nisse Engvall gav oss en detaljrik historik kring Bråvalla och flygflottiljen F13 .
F13 Norrköping var en flygflottilj inom svenska flygvapnet som verkade i olika former åren 1943-1994.
Flottiljen, som sattes upp 1 juli 1943, gavs namnet Kungliga Bråvalla flygflottilj.
Dom flesta introduktioner av nya flygplanstyper började sin historia inom Svenska flygvapnet just på F13.
Per Jelkne som var pilot när det begav sig, och då inom spaningsflygdivisionen (Martin Röd), berättade om flera observationer över Östersjön i sin tjänst som pilot.
Det fanns en spaningsflygdivision, och två jaktflygdivisioner
Man hade ett Valspråk: Altius citius pericula commoda suscipientes (Högre och snabbare med risker värda att tagas).
Vi fick också en guidning i F13 Kamratförenings museum och en ingående bra beskrivning på hur allt fungerade från stridsledning till flygplanstyper och flygning.
Några av RTPK medlemmarna har ett förflutet från F13 tjänstgöring.
22 augusti besökte vi Färgargården i Norrköping. Gott fika och trevlig samvaro :)
En härlig och trivsam dag vid Bråviken i en naturskön miljö . Och vad passar inte bättre med en riktig sommarlunch då.
Vi kom till ett fantastiskt fint hus som ligger högt upp på Kolmårdsbranten i ett naturreservat.
Gott med sill och potatis och sedan jordgubbar.
Utsikten var fantastisk! Ännu en lyckad utflykt.
Nu tar vi en liten paus över sommaren och ses igen i augusti. Trevlig Sommar! 🌞
Nära två tredjedelar av Norrköpingssektionens medlemmar deltog i vårens utflykt som gick till Marmorbruket i Kolmården den 16 maj.
Förutom guidad tur runt de gamla brotten och hänförande utsikt över Bråviken med Gideon Wahlbergs Svinnsta skär, bjöds medlemmarna också på raggmunk och fläsk av vår egen kock, Lennart Elfgren.
Ett stort tack framfördes till sektionens eventgrupp för dess initiativ till utflykter. Det lovar gott för framtiden!
Årsmötet i Norrköping, genomfördes den 7 mars 2024.
Styrelse: Christina Lindberg (ordförande), Larz-Thure Ljungdahl (sekreterare), Bo Träff (ekonomi), Anders Lundin (webbansvarig)
Aktivitetsansvariga: Mats Gunnarsson och P. G. Stenman.
Övriga närvarande : Börje Forsling, Lennart Elfgren, Jan Bratt, Rolf Haag, Christer Lindehoff, Anna-Clara Rydell, Kjell Mazetti, Per Ek.
Vi var 13 medlemmar som träffades. En sedvanlig dagordning och genomgång av årsberättelsen 2023.
Anders L (Ludde) hade genomgång och förevisning av vår nya webbsida www.rtpk.se
Han redovisade dom olika funktionerna och gav tips på hur sidorna fungerar (hur man hittar).
En mycket bra genomgång och ett stöd. Ludde lovade vara feedback tills medlemmarna känner sig trygga med våra sidor.
Ett bevis på att genomgången fungerade är att nu börjar det också komma in bilder på respektive medlem. 👍
Sommaren 1996 reser fotografen Björn Zelmerlööv och ljudtekniker Rolf Haag med en internationell forskargrupp som är representerade av 11 nationer med ca 60 forskare.
Man gör den 3 månader långa resan med isbrytaren Oden från Sverige och utgår från Göteborgs hamn via Tromsö i Norge.
Björn berättar och visar bilder om alla hädelser som sker under resan för produktionen och att man följer alla forskare i sitt arbete, samt samvaron med besättningen som är på ca 30 personer. Det är ju en ganska lång tid i en isolerad miljö med massor av is omkring sig och en och annan riktig isbjörn, så det är inte riskfritt att lämna båten för att vistas på isen.
Det är ljust dygnet runt eftersom solen aldrig går ner och det blir mycket ljud från den tjocka isen som bryts och av dom kraftiga motorerna som arbetar. Det är delvis helt outforskade områden kring nordpolen där man tar prover av is och segment av bottenmassan.
Dokumentären görs för Vetenskapsprogrammet Nova av Lena Einhorn. Vi tittar också på den färdiga produktionen som är ca 45 min.
Det är ett klurigt SVT-team som arbetar (Björn och Rolf) och det förkommer en hel del hyss som tex att man försöker "lura" forskarna att man ser pingviner på isen en morgon! Till saken hör att dessa är tillverkade i SVT-ateljén innan avresan (det finns dessutom inte några pingviner på Nordpolen)
Två exemplar av pingvinerna är vad som finns kvar efter resan. Resten av pingvinerna försvann i samband med att en stor helikopter landade på isbrytaren och dom blåste bort.
Bild på pingvinen och några bilder från föredraget hittar du i vårt bildgalleri.
Ett gäng glada pensionärer med Christina Jutterström i spetsen, gästar Radio och TV huset i Norrköping, pratade Oberoende Public Service och inte minst gamla minnen.
En väldigt uppskattad eftermiddag.
Några kommentar som blev : Åh, vad fint! Det var jättebra! Fint att höra. Tack!
Fredag 1 december samlades 20 hungriga RTPK:are från Norrköping på Grand Hotell för att avnjuta årets första julbord. Tyvärr togs inga bilder men jag kan intyga att allt smakade förträffligt och vi lämnade stället mätta och glada efter 2 timmars jullunch.
Vi var 18 personer som samlades 9 november och fick se en av dom tidigaste produktionerna med Hootenanny Singers, vilken var en 27 min lång musikfilm, och som gjordes av Larz-Thure i april 1966 i deras hemstad Västervik, finns även på SVT Play.
Vi fick en bra dragning med detaljer om hur produktionen gjordes då! Tänk historia !
Lars-Thure har hunnit med många uppdrag, och ett uppdrag han gjorde var att dokumentera när Kolmårdens djurpark skaffade dom första delfinerna till Sverige. En dramatisk resa med flyg från Florida o Mexikanska golfen till Kungsängen Norrköping och djurparken.
Torsdag 14 september anordnade RTPK Norrköping en utflykt till Mem Sluss strax utanför Söderköping. Där Göta Kanal möter Slätbaken och Östersjön.
En promenad ner till fyren och kajen och sedan en mysig kaffestund vid Kanalmagasinets servering i Mem.
S/S Ejdern kommer smygande in i Slätbaken och lägger till vid kajen i Mem denna dag.
Ejdern är nu på väg genom kanalen till Motala för att där ligga på varv i vinter för lite underhåll.
Det är ett av världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg med originalmaskin. Hemmahamn är sedan år 1906 i yttre Maren i Södertälje. Ejdern finns sedan år 2002 med på listan över kulturmärkta fartyg i Sverige.
Vi hinner även med ett besök vid Björke Vävstuga i Söderköping.
Vävstugan startades 1981 av Britta Eriksson och Ylwa Källgren och de vävde då för hand. Under åren har verksamheten utvecklats och vävningen sker idag med tio mekaniska vävstolar.
2023 lämnas skytteln över till Maja Magnuson Wiklund och Helena Höglund och väveriet flyttas från Björke gård till Söderköping. Mönsterskatten följer med och produktionen fortsätter med Björke vävstugas egen design. Mönster och kvaliteter är framtagna med hjärta och själ och varje duk har ett speciellt namn – ibland med en bakomliggande historia.
8 juni 2023 genomförde RTPK Norrköping bryggvandring i Arkösund (5 mil utanför Norrköping)
I strålande sol vandrade 11 medlemmar runt och njöt av den vackra skärgårdsomgivningen.
Lunch på Arkösunds Hamnkrog och kaffe på Norrköpings Segelsällskaps uteplats med fin utsikt över inloppet till Arkösund.
Det hände en liten incident men som slutade lyckligt 🙂
Larz-Thure Ljungdahl tappade sin vigselring som oturligt nog ramlade ner i springan mellan trappbrädorna upp till NSS klubbhus. Anders Lundin fixade fram en skruvdragare och började demontera den gamla trappan. Efter en del letande under trappan hittades ringen och Larz-Thure kunde åter sätta den på sitt finger.
En fantastisk dag 🙂
En liten tur med Ettans spårvagn blev det och en mycket detaljrik genomgång av museet med Willy Forsström
Vi avslutade med att träffa Tobias Wallin som är Redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Öst.
Tobias gav en genomgång av verksamheten inom SVT Öst, med frågor.
Avslutade med en guidad tur i SVT lokalerna.
Den 26 oktober gjordes en stadsvandring i Norrköping.
Guide var Peter Kristensson. Han berättade om Norrköpings historia från medeltiden – till i dag, med hjälp av stadens gator och torg.
Peter har även skrivit böckerna; Norrköpings Gatunamn och Norrköpings Kvartersnamn
Den 6 oktober besökte vi SR/SVT, som delar fastigheten i Västgötebacken.
Där blev det ett föredrag av Andreas Tosting, som är produktionstekniker och som visade oss ny teknik inom SR. Den “lilla” sändningsväskan för direktsändning, samt allt man kan göra i produktionen med en mobiltelefon, som tex ny inspelningsapp för mobilen.
Utvecklingen går verkligen framåt.
Sommarlunchen intogs på Fyruddens Restaurang,
Därefter en båtfärd till Kättilö, där Mats Gunnarsson guidade oss på en rundvandring, på den vackra och grönskande ön.
Vi avslutade med en “lång” fika på bryggan med många historier från vår verksamma tid.
RTPK-medlemmar i Norrköping inbjudes till lunch på Fyruddens Restaurang i Gryt, den 2 juni 2022.
Vid bra väder åker vi efter lunchen med båt till en ö, för en lättare promenad, plus kaffe.
Avresa från Konstmuseet i Norrköping kl. 1100.
Vi återkommer till Norrköping.vid 17-tiden.
Årsmötet i Norrköping, genomfördes under trevliga former, den 17 mars 2022.
Styrelse: Christina Lindberg (ordförande), Larz-Thure Ljungdahl (sekreterare), Bo Träff (ekonomi) Rolf Haag (foto o webb)
En arbetsgrupp tillsattes och där ingår Mats Gunnarsson och P. G. Stenman.
Övriga närvarande : Börje Forsling, Krister Hagsten, Britt Alexandersson, Lennart Elfgren, Elisabeth Lindvall, Lennart Skoglund, Jan Bratt, Derek Gough och Björn Zelmerlööw.